Conferința a oferit o perspectivă 360 a situației alarmante a vaccinării în România, dar și a soluțiilor de creștere a ratei de vaccinare, pentru a stopa răspandirea bolilor contagioase în randul polulatiei.

Ministerul Sănătății, alte instituții din sistemul medical, organizațiile care reprezintă medici de familie, farmaciști, pacienți și elevi, precum și companiile din industrie au analizat cauzele scăderii încrederii în vaccinare și importanța educării publicului prin toate mijloacele și în toate mediile disponibile.

Integrarea farmaciilor în lanțul serviciilor de vaccinare contribuie semnificativ la lărgirea spectrului de furnizori de imunizare, la prevenție și protecție, după cum a dovedit-o și proiectul pilot desfașurat între anii 2022 – 2024, considerat un succes. Pasul următor este integrarea deplină a farmaciilor în acest ecosistem, incluzând autorizarea, decontarea și raportarea acestor servicii, similar celorlalți furnizori.

Președintele AFFR, Bogdan Chiriac, a vorbit despre parcursul strict monitorizat al vaccinării in farmacie, în cadrul programului pilot, dar și de provocările care țin de resursa umană și de susținerea financiară a programului.

Bogdan Chiriac a dat exemplul modelului de succes din Portugalia, unde farmaciștii contribuie semnificativ la vaccinarea populației.

Bogdan Chiriac a arătat că serviciile de vaccinare oferite în farmacii pot contribui semnificativ la creșterea ratei de vaccinare. Membri AFFR doresc să promoveze în continuare serviciile de vaccinare în farmacii, după ce au investit în pregătirea farmaciștilor, cu speranța ca serviciile vor fi decontate, similar celor oferite de medicii de familie.

Conferința integrală poate fi urmărită aici: Link Youtube